Home  Organisatie  Links  Contact
      Nieuws Programma Kalender


Programma

Het jaar van Winschoten ... en het Oldambt bestond uit drie delen: de geschiedenis, het heden en de toekomst. Hieronder kunt u vinden uit welke onderdelen het programma bestond.

De geschiedenis

Joden in Groningen en Winschoten
Het jaar van Winschoten ... en het Oldambt werd op zondag 30 januari geopend door Gerard van den Broek, bestuurslid Stichting Jaar van Winschoten, en Janny Vlietstra, burgemeester van Winschoten. Stichting Jaar van Winschoten is zeer tevreden over de ruim 250 belangstellenden die de opening hebben bijgewoond. Na de interessante lezingen van Wout van Bekkum en Pauline Broekema werden louter positieve reacties gehoord. Wout van Bekkum vertelde over Gemeenschap en traditie, hoe werkt dat? Over relaties binnen de joodse gemeenschap. Pauline Broekema's lezing was genaamd Een dorp op het Hogeland. Beide lezingen zijn in pdf-formaat te downloaden. U kunt hiervoor op de betreffende naam klikken: Wout van Bekkum - Pauline Broekema. Om bestanden in pdf-formaat te kunnen downloaden heeft u Acrobat Reader nodig. Dit programma kunt u downloaden door op het logo onderaan deze pagina te klikken.

Film en theater in februari
In samenwerking met Filmliga Winschoten, Liga68 en Bioscoop Movie Unlimited te Winschoten (voorheen Hollywood) werden verschillende joodse films getoond. Filmliga Winschoten nam speciaal voor Het jaar van Winschoten ... en het Oldambt twee films op in haar programmering: Yentl en Le tango des Rashevksi. Movie Unlimited vertoonde de films Left Luggage en The Pianist .

Jeugdtheaterschool Oost-Groningen speelde in de voorjaarsvakantie de voorstelling De grote liefde van Tristan en Isolde in de Muziekschool Oost-Groningen. Een eigentijdse versie van de klassieke Keltische mythe over Tristan en Isolde, met aandacht voor discriminatie in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het stuk is in opdracht van Jeugdtheater Hofplein door Jaco van der Meulen geschreven. De muziek werd gecomponeerd door Ton Scherpenzeel.

Terug naar Sodom, met Saul van Messel
Prof. dr. Evelien Gans, schrijfster van een dubbelbiografie over Jaap en Ischa Meijer, hield op zondag 6 maart een lezing over Jaap Meijer. Deze joodse historicus/dichter schreef onder het pseudoniem Saul van Messel veel gedichten in het Gronings. Na deze boeiende uiteenzetting over de haat-liefde verhouding van Jaap Meijer met Winschoten zorgden tenor Eppe Bodde en pianiste Ellen Dijkhuizen voor een muzikale ode aan deze dichter. Zo'n tweehonderd mensen genoten in De Klinker van de muzikale uitvoering van gedichten van Saul van Messel. Op de website is een korte biografie over Saul van Messel opgenomen: Biografie Saul van Messel

Op diezelfde zondag werd in De Klinker de expositie Terug naar Sodom, met Saul van Messel geopend. Aan de hand van de poëzie van Saul van Messel en het leven van Jaap Meijer is de joodse geschiedenis van Winschoten in beeld gebracht. De expositie was tot half mei dagelijks te bezichtigen.

In de maanden maart en april werd onderwijsinstellingen het lesprogramma Geschiedenis als inspiratiebron aangeboden. In dit programma stonden lessuggesties die aansloten op de verschillende thema's en activiteiten van Het Jaar van Winschoten en het Oldambt.

60 jaar sinds...
Op 15 april 2005 was het 60 jaar geleden dat Winschoten werd bevrijd. In het kader hiervan vonden een tweetal activiteiten plaats. Het koor 4 Mei-Projekt gaf in De Klinker een concert met joodse en Armeense muziek. Het Dagblad van het Noorden typeerde deze voorstelling, waar rond de tachtig mensen naar toe kwamen, als volgt: Het houdt de geschiedenis levend, herdenkt de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en waarschuwt tegen hedendaagse vormen van neo-fascisme, intolerantie en discriminatie. Het 4 Mei-Projekt bracht haar concert nog driemaal in Groningen ten gehore. Daarnaast onthulde op 15 april Commissaris van de Koningin Hans Alders, na een muzikaal op van Eppe Bode en Ellen Dijkhuizen in de Marktpleinkerk, een nieuw joods herinneringsmonument. Het gedenkteken is een ontwerp van architect Van Ringh en staat op het Israëlplein te Winschoten. Het initiatief voor het monument lag bij Stichting Oud Winschoten.

In de Tweede Wereldoorlog hielden twee geliefden contact door middel van brieven. Deze indrukwekkende brieven zijn bewaard gebleven en als boek Een liefde, een oorlog uitgegeven. In de Openbare Bibliotheek van Winschoten werd hierover een speciale expositie samengesteld, in de maand mei was deze aldaar te bezichtigen.

Het Goud van Winschoten
Theater De Citadel speelde in de Phaff-fabriek in Winschoten Het Goud van Winschoten. Op zondag 22 mei was de première van dit groots locatieproject over Job die op wonderbaarlijke wijze terechtkomt in de joodse gemeenschap van voor de oorlog. Het stuk, speciaal ontwikkeld in het kader van Het jaar van Winschoten ... en het Oldambt, is geschreven door Jan Veldman. De regie was in handen van Rob Bakker en Frederieke Vermeulen. De voorstelling was bedoeld voor de hoogste klassen van het basisonderwijs. Daarnaast waren er 'vrije' voorstellingen die door iedereen konden worden bezocht.
Terug naar boven


Het heden

De culturele rijkdom van Winschoten
Op zaterdag 18 juni 2005 organiseerde de stichting het festival De culturele rijkdom van Winschoten. 's Middags traden amateurverenigingen op in en voor De Klinker en in de binnenstad van Winschoten. Het programma was erg divers: zo bracht De Jeugdtheaterschool Oost-Groningen straattheater met Adrillenmarktspelen, gaf Da Funky Feet diverse streetdance optredens en traden diverse koren van de Muziekschool Oost-Groningen op. Daarnaast werden in theater De Klinker kunstzinnige uitspattingen van leerlingen van Winschoter basisscholen geëxposeerd. Alle presentaties hadden te maken met de geschiedenis, het heden en de toekomst van Winschoten.

Om 16.00 begon het literaire gedeelte van het festival. Zo'n tweehonderd mensen luisterden naar Jan Mulder, Gijs Wanders, Jean Pierre Rawie en Hermine de Graaf die, in het kader van de heruitgave van Naar Winschoot op zoek , herinneringen aan de stad waarin zij opgroeiden, ophaalden. Deze bundel, met poëzie en proza van Winschoter auteurs, is uitgegeven door Uitgeverij De Berk en is voor 14,95 te koop. Tijdens het laatste gedeelte van het cultureel festival, bij het onderdeel Twijstried , stond Simon van Wattum centraal. Naast verhalen over en voordrachten uit het werk van deze in 1995 overleden dichter en journalist, vond de presentatie van de unieke cd-bundel Aigen woarhaid plaats. Deze is eveneens uitgegeven door Uitgeverij De Berk en is te verkrijgen voor 22,50.


Terug naar boven


De toekomst

De toekomst van Winschoten ... en het Oldambt
Op 17 oktober 2005 is Jacques d'Ancona in gesprek gegaan met Arie Haan, Jan Timmer, Joris Melkert en Peter Groenewold. De avond die zich in De Klinker afspeelde richtte zich op de toekomst van Winschoten en het Oldambt.

De feestelijk afsluiting van Het jaar van Winschoten en het Oldambt was op 18 december. Een terugblik op dit bijzondere jaar met lezingen van Siemon Reker en Engbert Schut. Ook werd het boek De Winschoter van Marloes de Koning gepresenteerd.


Terug naar boven

 


 


Herenboerderij in de gemeente Bellingwedde. Foto: J. Bosboom   Jaap Meijer (1912-1993) was een joodse Winschoter die onder het pseudoniem Saul van Messel gedichten in het Gronings schreef. Foto: B. Nienhuis  Het informatiecentrum van de Blauwe Stad. Foto: J. Bosboom   De voormalige strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda  In de voormalige synagoge in Winschoten is nu een galerie gevestigd   Winschoten is beroemd om haar rosarium   De oude treinremise in Nieuweschans herbergt nu een bronsgieterij
De geschiedenis als inspiratie voor de toekomst